Kasvatamme cairnterrierejä pienimuotoisesti Helsingissä. Pyrimme kasvattamaan mahdollisimman terveitä ja rodunomaisia cairneja. Pennut kasvavat tottuen kodin tavanomaisiin ääniin ja ne luovutetaan uusiin koteihin aikaisintaan 7 viikkoisina.
Cairnterrieri on suhteellisen aktiivinen rotu, joten ne ovat aina mukana kaikessa, mitä ikinä niiden kanssa keksiikin tehdä. Laiskempina päivinä cairnista saa myös leppoisaa löhöilyseuraa sohvan kulmaan.
Cairni viihtyy siis erittäin hyvin ihmisten seurassa ja uusilta omistajilta kaivataan etenkin yhdessä puuhastelua, oli se sitten jokin koiraharrastus, temppujen omatoiminen opettelu tai pitkät kävelylenkit. Kunhan tekeminen on sekä koiralle että omistajalle mielekästä.
Olisi mukava nähdä kasvattejamme pyörähtämässä myös näyttelykehissä. Mikäli haluaisit käyttää koiraasi tulevaisuudessa näyttelyissä, opastamme ja tarvittaessa myös esitämme cairnisi näyttelykehässä. Toivomme lisäksi, että mahdollisimman moni käyttäisi cairnikaverinsa virallisessa silmä- ja polvitarkistuksessa, kun ikä on siihen sopiva.
Jos haluat aloittaa cairnisi kanssa jonkin harrastuksen tai kaipaat muuta apua pikkukaverisi kanssa, autamme mielellämme!
KRISTOF
”Vähän nostalgiaa. Elettiin heinä/elokuun vaihdetta 2013. Minulle oli 02.07 syntynyt ensimmäinen cairnpentue silloiseen kotiimme Tähtitorninmäen kupeeseen. Pentueeseen syntyi yhteensä 5 pentua, 2 urosta ja 3 narttua. Olin löytänyt 4 pennulle kodit tuttavapiiristäni ja 1 punainen uros oli vielä sellaista vailla. Minuun otti yhteyttä nuori 19 vuotias tyttö Helsingin Vuosaaresta, joka ilmoitti olevansa kiinnostunut pennusta. Hän vaikutti mukavalta ja luotettavalta. Silti minua vähän mietitytti uskaltaisinko sittenkään myydä hänelle pentua. Hän ei koskaan aiemmin ollut omistanut lemmikkieläintä. Eikä tyttö ollut sukulainen, tuttava eikä edes naapuri. Lopulta kuitenkin rohkaistuin ja luotin hänet pennun uudeksi emännäksi. Vuosien saatossa tyttö osoittautui varsin päteväksi koirakuiskaajaksi, joka oli kiinnostunut monista eri harrastuksista koiriensa kanssa. Hänen ansiostaan vuonna 2017 kenneliimme saatiin myös ensimmäinen Suomen muotovalio ”Wili” FI&EE MVA Tähtitornin Mustapippuri. Tarinan tyttö on nimeltään Sara Uusi-Luomalahti ja on vuoden 2019 lopusta lähtien ollut Tähtitornin kennelin toinen kasvattaja. Elämä on täynnä yllätyksiä ja olen vuosien saatossa ymmärtänyt, miten tärkeää avoimuus on”
– Kristof 2020
SARA
”Olen vuodesta 2013 alkaen päässyt tutustumaan tarkemmin cairnien sielunmaailmaan oman cairnini myötä. Vuoden 2019 lopulla kävin kasvattajakurssin ja minut liitettiin Tähtitornin kennelin toiseksi kasvattajaksi.
Kestämätön koirakuume alkoi kesällä 2013 ja aloin etsimään minulle sopivaa rotua. En halunnut mitään kovin pientä, mutten suurtakaan koiraa. Jokin terriereissä kiehtoi minua ja tutustuin tarkemmin cairnterrieriin. Tämä vaikutti toimeliaalta ja itsenäiseltä rodulta, joka kuitenkin sopisi hyvin myös aloittelijalle.

Kun olin päättänyt, että cairni on se oikea rotu, etsin sopivaa kasvattajaa. Löysin kennelliiton sivujen kautta ilmoituksen Tähtitornin kennelin pentueesta, jossa olisi vielä koiria vapaana. Laitoin Kristofille viestiä ja jäin jännityksellä odottelemaan vastausta. Sain Krisulta vähän pohjatietoja pentueen vanhemmista ja sovimme ajan, jolloin pääsisimme katsomaan pentuja ja tutustumaan kasvattajaan.
Ihastuin pentuihin ensisilmäyksellä ja keskustelu Kristofin kanssa tuntui luontevalta. Päätin ottaa tästä pentueesta itselleni yhden poikapennun ja pian meille kotiutuikin Tähtitornin Väiski Vemmelsääri, joka sai nimekseen Capu.
Vuodet kuluivat ja perhepiiriini tuli kaksi Tähtitornin cairnia lisää. Äidilleni Tähtitornin Mustapippuri eli ”Wili” v.2014 ja itselleni Capun seuraksi Tähtitornin Pohjolan Isäntä ”Cuje” v.2017.
Koiramaailma imaisi minut totaalisesti mukanaan. Vuosien aikana olen kokeillut Capun ja Cujen kanssa erilaisia lajeja mm. agilityä, nose workiä, doboa, rally-tokoa ja näyttelyitä. Myös kaikenlaisia ”sirkustemppuja” on kotosalla opeteltu. Molemmat pojat ovat helposti motivoitavissa ruoalla, joten vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea näiden kanssa voikaan opetella.
Matkan varrella minulle heräsi mielenkiinto opetella myös cairnien trimmausta niin, että saisin ainakin omat koirani trimmattua. Kävin muutamalla Cairnterrierikerhon trimmauskurssilla ottamassa oppia ja niistä sai hyvän pohjan perus trimmaukselle. Hetken aikaa trimmasin vain omia koiria ja harmittelin, kun niiden karva kasvaa niin hitaasti.
Sain muutaman tutun cairnin omien koirien lisäksi harjoittelukappaleiksi ja samalla pääsin näkemään erilaisia turkkeja. Jokainen koira on yksilö ja sen myötä myös koirien turkit ovat hyvin erilaisia. Joillakin on todella paljon pohjavillaa ja toisilla taas ei juuri lainkaan. Osalla on vähän pehmeähköä karvaa ja toisilla taas hyvinkin karkeaa. Cairnilla kuuluu olla kaksi kerroksinen turkki eli karkea päällyskarva ja sopivasti pehmeää pohjavillaa. Karkea päällyskarva on kuin cairnin ”tuulitakki”, joka suojaa ihoa erilaisilta sääolosuhteilta. Tasaisin väliajoin trimmattuna (ns. turkkia pyörittämällä), cairnilla on aina karkea pällyskarva suojaamassa. Toki tässäkin poikkeuksia löytyy ja joillakin turkkia ei vain saa pyörimään tai se on alkujaankin niin pehmeää, että se on leikattava tai ajeltava koneella.
Jossakin kohtaa alkoi tuntua siltä, että hallitsen cairnin trimmauksen tarpeeksi hyvin, eikä omatkaan koirat näyttäneet enää niin hirveiltä. Minulle oli jo aiemmin tullut trimmikyselyjä muutamilta tutuilta ja päätin ottaa lisää trimmattavia harjoiteltavaksi. Trimmauskyselyjä alkoi tulla tuttujen kautta aina vain enemmän ja sen vuoksi perustinkin vuoden 2019 syksyllä itselleni toiminimen ja nykyisin teen satunnaisesti koticairnien trimmauksia vapaa-ajallani!
En olisi koskaan uskonut, kun ensimmäinen cairni asteli perheeseemme vuonna 2013, miten voikin hurahtaa tähän rotuun ja ylipäätään koiramaailmaan näin nopeasti. Suurin kiitos tästä kaikesta kuuluu Kristofille, joka luotti vuonna 2013 pienen Tähtitornin Väiski Vemmelsäären perheeseemme!”
– Sara 2020
